kharkov

Map Tactieken: Kharkov

kharkov_01

Kharkov – geschiedenis

De Derde slag om Kharkov (Duits: Schlacht um Charkow) was de laatste belangrijke strategische overwinning van Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Het gevecht om de Oekraïense stad vond plaats tussen 19 februari 1943 en 15 maart 1943. Kharkov was al op 21 oktober 1941 door de Duitsers veroverd, maar na de Duitse nederlaag in Stalingrad, werd de stad door de Sovjettroepen in februari 1943 heroverd. Onder leiding van Veldmaarschalk Erich von Manstein lanceerden de Duitsers een tegenaanval, waarmee ze de Russen terug de stad in dreven. In de stad zelf ontstonden bittere straatgevechten, waarna de Duitsers uiteindelijk zegevierden.

Het 2e SS-Pantserkorps, uitgerust met zware Tiger tanks, speelde een doorslaggevende rol bij de verovering van de stad. Het pantserkorps beschikte onder andere over de Leibstandarte-SS “Adolf Hitler” en de 2e SS divisie Das Reich. Beide divisies waren net terug van verlof en geheel opnieuw uitgerust met zwaardere wapens. Ze waren dus op volle oorlogssterkte aanwezig.

Het 2e SS-Pantserkorps, nu ondersteund met de 3e SS Totenkopfdivisie, kreeg de opdracht om Von Mansteins tegenaanval te leiden, waarbij het de Russische troepen in het speerpunt vernietigde en legergroep Zuid wist te redden. De Leibstandarte trachtten ondertussen Kharkov te heroveren. Na bittere straatgevechten en hoge verliezen aan beide zijden wisten de Duitsers, onder aanvoering van de Leibstandarte de Russen geheel uit de stad te verdrijven. Door het optreden van de Leibstandarte, hernoemde Hitler het stadsplein van Kharkov naar “Leibstandarteplatz”.

De stad bleef nog enige tijd in handen van de asmogendheden, maar op 23 augustus 1943, als gevolg van de Slag om Koersk, moesten de Duitsers de stad toch definitief opgeven en zich terugtrekken.

Kharkov – video

Kharkov – heat maps

(met dank aan vbaddicts.net)

woti_handtekening


Geef een reactie